Draga sladkosnedka. Upam, da znaš (in si dovoliš) biti sladkosneda tudi v časih, ko je vse prepovedano. Pa ne mislim (samo) na sladice. V mislih imam tudi druge sladkosti lajfa.
Si na situacijo že pogledala s te plati: karantena ti prepoveduje (skoraj) vse distrakcije, ki ti pomagajo, da bežiš stran od sebe in svojih občutkov. Pusti te z nekaj osnovnimi sestavinami, kot so streha nad glavo, udobna postelja, hrana v hladilniku in bližnji gozd. Če imaš to srečo, si vse to deliš še s kom.
Kaj se zgodi potem? No, to pa je odvisno predvsem od tebe. Karantena pušča prostor tvoji percepciji – in ustvarjalnosti. Lahko vzameš teh nekaj sestavin v roke in jih zmešaš v kaj slastnega, ali pa objokuješ začimbe, ki jih ni.
In kaj se bo zgodilo, ko bo vse to mimo in bodo vsi ojačevalci okusa (kot so shoping, koncerti, tisoč in ena delavnica, potovanja, savne, restavracije, …) spet nazaj? Upam, da se bojo najine brbončice navadile na “manj” in znale ščepce začimb vključevati le še – po občutku. Ne več iz strahu, kaj vse zamujava.
Teh nekaj sestavin za grmado imaš prav tako po vsej verjetnosti doma. Lahko se ti pokvarijo v hladilniku, ali pa jih hitro vzemi v roke. 😉
Potrebuješ:
BISKVIT
- 5 jajc
- 125 g bele moke
- 100 g sladkorja
- 20 g kakava v prahu
VANILIJEVA KREMA
- vrečko praška za vanilijev puding
- 0,5 L mleka
PRELIV ZA BISKVIT
- 50 g sladkorja
- 0,5 L vode
- 0,25 dL ruma
- 100 g rozin
OREŠČKOV POSIP
- 200 g mletih orehov
- 200 g mletih indijskih oreščkov
- 100 g pinjol
PIKA NA i
- smetana za stepanje
- jedilna čokolada
Akcija!
- Najprej pripravi biskvit.
Z mešalnikom penasto vmešaj jajca, moko in sladkor. Pečico segrej na 180 stopinj. Namasti pekač in polovico mase vlij v pekač.
V preostalo maso umešaj še kakav in jo vlij v pekač, da bo biskvit dvobarven.
Peci na 180 stopinj približno 35 minut.
2. Pripravi preliv za biskvit.
Zavri vodo in v njej zmešaj sladkor. Dodaj rum in rozine, potem pa počakaj, da se malo ohladi.
Pečen biskvit v pekaču razreži na male kocke (da se bo preliv lažje vpil). Verjetno ga boš morala večkrat po malem preliti, da tekočina ne bo preveč stala. Čeprav se ti bo zdelo, da je tekočine ogromno, porabi vse, sicer bo grmada presuha.
3. Zmelji oreščke.
Jaz sem orehom dodala indijske oreščke, ker prvih nisem imela dovolj. Dodala sem tudi (cele) pinjole, ker jih obožujem – in super pašejo v recept!
4. Skuhaj puding.
Tukaj sem zadevo poenostavila in se odločila za instant puding iz vrečke. Vita approved. 😉
5. Sestavi grmado.
Prvo plast naj gradi biskvit, drugo oreščki in tretjo puding. Vse ponovi še enkrat. Pusti, da se ohladi, pokrij jo s folijo in čez noč postavi v hladilnik. Vem, da bo težko, ampak – poskusi jo čisto malo, ker bo najboljša šele jutri! 🙂
6. Ooom-nom-nom. Ne pozabi dihat!
Če pogrešaš občutke, ki spremljajo visoko-kulinarično razvajanje, pa grmado serviraj v steklene kozarčke in jo jej počasi. Grižljaj za grižljajem. Okušaj. Uživaj. Dovoli si …
PS: Ko sva že ravno v kuhinji … tvoj dom v teh dneh kaj diši po sveže pečenem kruhu? Če bi rada stestirala naš recept za hlebček domačega, ga najdeš tukaj. 😉 Za večjo odpornost pa ti priporočam še pripravo tega odličnega zvarka, ki je dober tudi za kri. Nam ga je ravno zmanjkalo, tako da ga bom jutri spet pripravila (in tokrat dodala malo limoninega soka!). 😉
Jagodo pred kozarcem bom vzela kot namig, da moram cimprej preizkusiti recept! 😉 #subtilnooglasevanje
Mojca, sedi – pet. 😉 Pa povej, kako je uspelo! 😉