Določene jedi so “mood-boosterji” – te palačinke pa so zame kar številka 1.
Priznam, da sem po vremenu. V teh dneh skupaj z vremenom niha tudi moje razpoloženje. Poslušam se in se ne obremenjujem, ker nisem ves čas super. Zanimivo, da v zadnjih dnevih ravno pred dežjem začutim, da rabim umik in počitek. Kako dobro mi dene, ko ležim in se regeneriram! Potem zaslišim še dežne kaplje na strešnem oknu … Naj padajo in odplaknejo vse, kar je treba. Še popoldanska kavica in popoldne je spet sončno.
Včeraj pa sem se že zbudila z idejo: danes si bomo ustvarili praznični večer! Z bučno zabavo? Ne, z bučnimi palačinkami! Veselo pričakovanje je del čarovnije, zato sem Vito že zjutraj seznanila s čarovniško namero. Povabili smo še babico in dan je vsem zadišal po prazniku. Najlepše pa je, da smo jih vsi jedli še danes za zajtrk … in spet: po jutru se dan pozna. 😉
V imenu recepta, ki sem ga našla, se besedi nebeško in puhasto ne pojavita po naključju. Imaš v skrinji še nekaj narezane buče od jeseni? Potem imam zate idejo, s katero si boš današnji večer ob dobri muziki odišavila po cimetu in domu, jutrišnji zajtrk pa bo – nebeški.
Nalij si kozarček rdečega, poskrbi za prijetno zvočno kuliso in si pripravi:
- 6 jajc
- 230 g bučnega pireja (spodaj najdeš tudi postopek za pripravo)
- 1,6 dL olivnega olja
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 7,5 dL mleka
- 280 g grškega jogurta
- 500 g polnozrnate (pirine) moke
- 4 žlice pecilnega praška
- 1 žlička soli
- 2 žlički cimeta
- rastlinsko olje
- naš nadev: maslo, odmrznjene kuhane gozdne borovnice in doma pripravljen zvarek za odpornost
Pa začniva …
- Pripravi bučni pire
Bučo razreži na manjše kocke in jih skuhaj v vodi. Ko so bučne kocke mehke, jih dobro odcedi, pusti počivati 5 minut, da se dodobra odcedijo in jih šele nato spasiraj.
2. Zmešaj maso
V mešalniku zmešaj jajca, bučni pire, mleko, olivno olje, grški jogurt in sladkor. Moko najprej presej, da se prediha, ji primešaj sol in pecilni prašek, potem pa zmes počasi (žlico po žlico) dodajaj v mešalnik, da se dobro premeša. Dodaj še cimet. Ups, če si kot jaz, se ti ga bo “pomotoma” usulo malo preveč. 😉
3. Speci palačinke
Ponev dobro segrej, potem pa na njej pogrej še nekaj navadnega olja za pečenje. Ko se olje segreje, ga odlij v šalčko in pred vsakim vlivanjem mase ponev namasti z metlico, pomočeno v olje.
Z zajemalko zajemi nekaj mase in jo prelij na ponev (to so ameriške palačinke, tako da naj bo njihov premer nekje 8 cm).
Jaz jih na indukcijskem štedilniku pečem na stopnji 6. Ko se začnejo delati mehurčki …
… palačinko počasi obrni in za nekaj minut popeci še na drugi strani.
Shranjuj jih v zaprto posodo ali pa pokrij s folijo, da ostanejo lepo tople.
4. Hop, po njih!
Še vroče palačinke premaži z maslom. Tako njihov okus najlepše pride do izraza! Če si še malo bolj praznično razpoložena, dodaj kuhane borovnice ali javorjev sirup. Mi smo poleg masla in borovnic dodali še naš domači zvarek za odpornost in boljšo kri, ki super paše zraven! Lahko pa jih premažeš tudi z grškim jogurtom, medom, tekočim arašidovim maslom …
PS: V receptu Sitfit, kjer sem (kot mnogokrat!) našla to nebeško idejo, so količine (razen sladkorja) polovične. Vseeno se ti palačink splača napeči takole iz dvojne mase, ker: pravijo, da jih lahko samo ohladiš, spakiraš v vrečke in zamrzneš. Pravijo, da so odmrznjene, pogrete v mikrovalovni pečici ali na hitro popečene na ponvi, enako dobre kot sveže. Pravijo. Še ne vemo, ker nas – prej ali slej – vedno obišče devet pogumnih miši. 😉
Minuto po dvanájsti,
ko vse je tiho v hiši,
iz luknje se prikrade
devet pogumnih miši.
In zlezejo na pručko
in s pručke na polico
in naši stari mami
odnesejo potico.
A preden vse izgine,
domisli se golazen:
“Pustimo majhno pismo,
da krožnik ne bo prazen!”
In res so napisale:
“Lepo je v vaši hiši.
Prisrčno vas pozdravlja
devet pogumnih miši.”
(Anja Štefan)