Peka domačega pirinega kruha s semeni je nekaj res hitrega in enostavnega, rezultat pa je fantastičen – ne samo po okusu, ampak tudi za tvojo prebavo. Te zanima, kakšna je tokrat zgodba v ozadju? 😉

Tudi ti zaznavaš, da ljudje postajamo vedno bolj zahtevni? Polni smo pričakovanj – še najbolj do sebe. Če je tvoja babica dedka lahko pohvalila z besedami, da je dober kot kruh, in je bil srečen – danes to preprosto ni dovolj. “Kakšen kruh? Si mislila z drožmi? Ali vsaj pirin?” 😉

Trudim se, da od sebe in svojih najdražjih ne bi pričakovala preveč. Vedno mi ne uspeva, ampak … Mogoče je pa v tem razlog, zakaj se za enkrat še nismo lotili peke kruha z drožmi? 😉 Vse ob svojem času. 

Smo pa prišli do tega, da je običajen bel kruh, ki ga pečemo, precej težak za prebavo, zato smo začeli raziskovati druge možnosti. Našli smo recept za pirin kruh s semeni in ga v hipu posvojili: vinski kamen je izrinil kvas – in ker testo brez kvasa ne rabi vzhajati, je kruh res hitro pripravljen. Kar je še boljše: recept je simpl ko pasulj. Ga želiš? Izvoli – tvoj je. 😉

Potrebuješ:

– 500 g pirine moke
– 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
– 2 žlici olivnega olja
– 1 žličko soli
– mešanico semen
– 0,5 L mineralne vode (ali, če je nimaš, navadne vode)

1 – Moko presej, zmešaj s semeni, pecilnim praškom in soljo.

presejanje pirine moke
pirino moko presejemo
mešanje pirine moke s soljo, pecilnim praškom in semeni

2 – Dodaj mineralno vodo in olje.

vplivanje mineralne vode k pirini moki
dodajanje olivnega olja k pirini moki
mešanje testa za pirin kruh

3 – Posodo za peko postelji s peki papirjem, potem pa vanjo vlij maso. Po vrhu posuj še semena.

vlivanje mase za pirin kruh v posodo za pečenje
posuvanje semen na pirin kruh
masa za pirin kruh s semeni pred pečenjem

4 – Peci v ogreti pečici na 180 stopinj, približno 60 minut.

domač sveže pečen pirin kruh s semeni

5 – Voila! (PS: odlično se poda tudi k jesenski kremni bučni juhci! 🙂 )

sveže pečeni koščki domačega pirinega kruha s semeni

Tako, pa imava dokaz, da je včasih tudi enostavno lahko več kot dovolj dobro. 😉 Dober tek!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Shopping Cart
Scroll to Top