V mandale na kamnih sem se zaljubila na festivalu Luft v domači Škofji Loki. Ko sem jih videla na stojnici, so me posrkale vase in nisem mogla odtrgati pogleda. Nekaj tako prodornega je bilo v njih, da so nagovorile mojo dušo. Odločila sem se, da jih tudi sama začnem ustvarjati.

Z družino najprej naberemo kamne ob okoliških rekah in, kadar smo na morju, na plaži. Zdaj tudi Bojan in Vita vesta, da iščemo čim bolj gladke kamne, lahko so okrogli ali podolgovati. Zraven vsak vedno najde še kakšnega »nepravilnega«, ki mu je všeč in ga vtakne v žep, čeprav ve, da ne bo primeren za mandalo. Kakšen pa seveda tudi obvezno pljuskne v vodo.

nabiranje kamnov

Ko pridemo domov, jih “okopamo” v milnici v lijaku in zdrgnemo s krtačko (prava uživancija za Vito, ki ji domišljija dela sto na uro in se igra vse mogoče štose), potem pa posušimo.

umivanje kamnov

Ne znam ti povedati, kakšen občutek miru čutim, ko s čopičem nanašam akrilno barvo na kamen. Čas se zame takrat ustavi in samo – sem. Ko se barva čez kakih deset minut posuši, se začne moja duša izživljati skozi barve. Pikica za pikico, moja roka je mirna, moja glava je prazna, moje srce poje. Že v začetku si zamislim približen vzorec in barve, potem pa se prepustim, da me odnese, kamor srce želi. Ko nastaja mandala, se širi iz točke v sredini navzven. Koncentriram se na trenutek tu in zdaj. In ko raste moja mandala, se širi moj notranji mir. In res ni tako težko, kot zgleda. Poskusi! 😉

mandala na kamnu

Česa sem se naučila od mandal? So ogledalo mene, mojega bistva. Čeprav niso geometrijsko popolne, kot tudi jaz nisem popolna, so čudovite, unikatne, prodorne. In z vsakim poskusom in z vsakim dnem lepše.

Mandale občudujeta tudi Vita in Bojan. Vita jih želi tudi sama risati in čeprav je to za otroka težko, ji pustim veselje, ker vem, kako veliko ji pomeni občutek, da tudi ona lahko. Najprej pobarva kamne, malo ji pomagam, da je barva razporejena enakomerno. Potem včasih sama riše pikice, včasih pa ji pomagam jaz. Takole sva narisali zvezdice in mesec. In spontano je nastal obrazek – nasmejan kot njen.

Vita ustvarja mandale

risanje mandal s 3-letnico

Da ne bi bil nasmejan le njen obraz, sem se odločila, da v času samoizolacije podarim svojo zadnjo, najljubšo mandalo svoji mami, ki je v teh dneh sama s svojim psom in obilo skrbi. Eno sem podarila stari mami in atu, ko smo jim zaradi varnosnih razlogov prinesli hrano iz trgovine, in eno staremu atu, ki se naslednji teden vrača iz bolnice po možganski kapi, ker v bolnici potrebujejo prostor zaradi oskrbe potencialnih bolnikov s koronavirusom.

Česa me še učijo mandale? Svojih zakladov ne držim zase. Če jih podarim, je to dvojna kolektivna sreča. S tem, ko jih spustim iz rok, so še vedno moje, le da si naredim prostor za nove, še neustvarjene.

mandala za stare starše

Ravno ko sem zaključevala s tem zapisom, me je klicala stara mama in se zahvalila za tale zadnji kamenček, ki sem ga podarila njej in atu. Ni vedela, da lahko opazuje mandalo, če bo še naprej čutila tesnobo ali se bo počutila slabo. Opazovanje mandale ji bo prinašalo občutek ravnovesja v telesu in notranjega miru. Zdaj ve.

In ti tudi.

2 thoughts on “Moje mandale”

  1. Barbara Meglič

    Draga Anja,

    pravkar sem se lotila branja tvojega bloga in od prvih besed naprej je kot pričakovano – krasno! 🥰 Sem navdušena.

    Mandale so čudovite. Ob opazovanju sproščajo in resnično izžarevajo tebe. Blog pa kar vabi k branju in občudovanju. Izraža vse vas – 3 nasmejane sončke. ☀️☀️☀️💞🤗 Toplina in umirjenost tvojih besed, Vitino izkazovanje sreče in sproščenosti, za pikico na i pa še Bojanova umetniška nota – fotografska ustvarjalnost. 👍🥰🔝

    Vsekakor sledim naprej in vam želim neskončno nadaljevanje družinskih dogodivščin, ljubezni in sreče. 🐞💞🍀

    Ostanite vi, ker ste super! In predvsem, ostanite zdravi. 🙋‍♀️

    Pozdravček vsem, Barbara

    1. Draga Barbara,
      Hvala za tvoj komentar. In res – hvala za tvoje spodbudne besede. Veliko mi pomenijo. Upam, da boš na blogu našla kaj za svojo dušo! 😉
      Ostani fantastična, neponovljiva in – zdrava.
      Pozdrav tebi in tvojim. :*

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Košarica
Scroll to Top