Oče – hči.

Vez, ki se plete – kot šal. Vozel za vozlom. Vrstica za vrstico. Pletilka je potrpežljivost, volna je čas. Šal zaupanja je vse daljši in vse bolj topel. In ta toplina in radost – ostaneta. Tudi, ko fizičnega stika ni več.

Pišem iz sebe. Tako hvaležna za šal, ki sva ga spletla z mojim očetom. Misel nanj me greje.

Srečna sem, ko vidim, da ga tudi Vita in Bojan pleteta. Takrat se včasih tudi umaknem. In umaknila sem se tokrat, ko sta pekla kruh. Priznam, da sem se na trenutke pritihotapila, muzala in posnela kakšno fotko, potem pa spet umaknila k svojim opravkom. In, veš kaj? Preživela sta tudi brez mene. 😉 Rezultat? Nova vrstica šala, ki diši po sveže pečenem kruhu.

Že vohaš nov izziv? 😉

Sestavine:

  • 750 g moke
  • 25 g kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 čajni žlički soli
  • 0,5 L mlačne vode
  • 1 jedilna žlica olivnega olja

In še Bojanova navodila:

  1. V skodelico nadrobi kvas, malo mlačne vode in žličko sladkorja. Premešaj in pusti, da kvasec vzhaja (10-20 minut).

2. V večjo skledo presej moko in na sredini naredi jamico. Moko po robu posoli, v jamico pa vlij kvasec, olje in mlačno vodo.

3. Zamesi testo. Gneti toliko časa, da dobiš elastično testo, ki samo odstopi od sklede.

4. Če si ga do sedaj gnetla strojno, ga še enkrat ročno pregneti in pusti vzhajati toliko, da naraste na dvojno količino, 30 – 40 minut.

5. Skledo za vzhajanje obloži s peki papirjem. Testo še enkrat pregneti, po želji dodaj semena in v obliki hlebčka pusti ponovno vzhajati v skledi.

6. Po želji površino premaži z vodo in posuj s sezamom ali lanenimi semeni.

7. Vzhajano testo na vrhu 2-3-krat zareži z nožem. Postavi ga v predhodno ogreto pečico in 15 minut peci pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 20 minut na 200 stopinj.

Če pečeš v rimskem loncu, ki si ga predhodno obložila s peki papirjem, peci 20 minut pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 25 minut na 200 stopinj. Na dno pečice dodaj posodo z vodo.

8. Ko je kruh pečen, ga vzemi iz modela in položi na rešetko, da se ohladi.

9. Potrpežljivo počakaj, da se malo ohladi, potem pa HOP – po njem! 😉

Česa se lahko naučiš iz zapisa, če ne boš ti tista, ki bo pekla kruh?

Pusti, da se kakšna vrstica šala splete brez tebe. Vzemi si čas, ki ga potrebuješ zase in zaupaj, da bo šlo vse vredu, tudi ko ne boš imela vsega pod nadzorom. In – ti rečem, bo šlo. 🙂

Če pa so recepti tvoja stvar, si obvezno poglej tudi tega, ki je aktualen in preizkušen: domači pripravek za odpornost in kri. Splača se. 😉

Za konec pa še otroška pesmica, ena naših najljubših. O dveh miših, ki sta mi nekam znani. Naj ti tekne – tako kot kruh. 😉

Miška vzela je s poličke
zadnjo vrečico pšeničke.
Mišek vzel je izpod strehe
med, rozine in orehe.
Sta potolkla, pomešala –
glej, potička je nastala!
“Res lepo,” je rekla miška,
“spet diši nam cela hiška.”


(Anja Štefan)

9 thoughts on “Peka domačega kruha s semeni”

  1. Suzana Klemenčič

    Luštno in s prispodobami zelo življenjsko zapisano ❤️ Lepo te je brat…
    Kar veselo nadaljuj 👍

    1. Hvala, Suzana! 😊 vesela sem tvojih spodbudnih besed. Se že pripravljam na nov zapis … težko si je izboriti čas, ampak me grozno srbijo prsti in še toliko mam za povedat … upam, da ti bo branje še naprej v veselje. 😉

  2. Pingback: Domač pirin kruh s semeni - brez kvasa | Little Mandala

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Košarica
Scroll to Top